Viden

ca. 3 min.

Datadrevet marketing med RFM-modellen

12.02.2019 / Lasse Hinke

Datadrevet marketing er et tankesæt, en analysemetode, en proces og en arbejdsmodel, der handler om systematisk og målrettet bearbejdning af ens kunder. Målet er større ROI, altså mere effekt for pengene.

SE CASE: Electrolux Professional får læssevis af leads via datadrevet marketing

Hvad går det ud på?

Du overvåger kundernes købstransaktioner og analyserer deres adfærd med RFM-modellen [åbner whitepaper]. Data kan bl.a. vise, at I er ved at miste en kunde. Og så bør I iværksætte en relevant henvendelse til denne kunde.

Kunderne segmenteres i forskellige grupper, så du kan beslutte, hvilke kunder, du kan fastholde uden den store indsats. Hvilke kunder, det betaler sig at udvikle. Og hvilke kunder, du bør fravælge, fordi de ikke er profitable.

Denne viden om kundernes adfærd udløser automatisk bestemte kommunikationsaktiviteter for at skabe øget kryds- eller mersalg. Vinde tabte kunder tilbage. Eller finde flere profitable kunder ( = ”tvillinger”).

Konkret kan det fx være, at du tilbyder dine mest værdifulde kunder en bonuscheck. Et sådan tiltag kræver ganske vist en investering, men alle vores cases viser, at det betaler sig, fordi segmentet køber for flere penge, end de ellers ville have købt for. Og tiltaget giver derfor en positiv ROI. Dertil kommer øget loyalitet og højere livstidsværdi i segmentet. Man starter simpelthen en positiv spiral.

For hvem – og hvad får de ud af det?

RFM står for Recency, Frequency og Money. RFM-modellen fortæller os tre ting:
R: Hvornår kunden sidst har handlet
F: Hvor hyppigt kunden handler
M: Hvor mange penge kunden handler for

Recency

Kunder, der har handlet i din butik for nylig har større sandsynlighed for at købe hos dig igen. Derfor gælder det om at motivere kunden med relevante tilbud, så hun kommer igen efter første køb.

Frequency

Kunder, der handler med dig ofte, er lettere at motivere til genkøb, end kunder, der kun har handlet med dig enkelte gange. Falder købshyppigheden, bør du derfor iværksætte en aktivitet overfor denne kunde.

Money*

Kunder, der over en periode har købt mest hos dig, er mere tilbøjelige til at handle hos dig igen. På den måde har dine mest værdifulde kunder en tendens til at blive endnu mere værdifulde.

* Indenfor organisationer/foreninger kan Money ændres til Duration: Den periode, en person har været medlem af eller givet økonomisk støtte til organisationen.

Med RFM-analysen får vi overblik over transaktionsdata og kan beslutte, hvilke aktiviteter der skal til for at ændre kundens adfærd. Typisk udvikler vi en kommunikationsplatform og en række ”kommunikationsspor”.

Se eksemplet her:

RFM analyse

Datadrevet marketing og RFM-modellen kræver overvågning og løbende evaluering og justering. Men når det kører på skinner, har du garanti for effektive resultater og en høj ROI.

Vidste du at:

Færre end 50% af kunderne er aktive i år 2? Og at det kræver 4 køb at få en loyal kunde?

Men... 76% handler færre end 4 gange. Derfor gælder det om at få nye kunder til at købe flere gange i starten. Det kan gøres med specielle tilbud eller remindere pr. SMS eller e-mail.

Hvis du har spørgsmål vedrørende datadrevet marketing og RFM-modellen så kontakt Lasse Hinke – og få en snak.

RELEVANT CASE: Datadrevet marketing for Dagbladet Børsen

DOWNLOAD WHITEPAPER:  Om RFM-modellen

LÆS MERE OM: Leadgenerering

SE ANDRE ARTIKLER OM: Leadgenerering Analyse

Lasse Hinke

Vil du have større effekt af din markedsføring?

Lasse Hinke er marketingstrateg og partner i Relevans. Han er HD i afsætning og har mere end 20 års erfaring på både bureau- og kundeside.

Start med en snak